Curry – klasyka kuchni tajskiej

Kremowe curry na gęstym mleku kokosowym smakuje wybornie, a ponadto jest wręcz niezwykle aromatyczne. Lekko słodkie, a i lekko pikantne. Warto wiedzieć, które jest najłagodniejsze, a które naprawdę pikantne. Za ostre uchodzi mianowicie zielone curry.

Najczęściej mamy wybór – może to być kurczak, krewetki i inne owoce morza albo tofu, ale także wołowina, wieprzowina, a nawet ryba.
Warto wiedzieć, że przez wieki curry kształtowało się pod wpływem kuchni chińskiej i kuchni indyjskiej. Tajskie curry charakteryzuje się konsystencją zupy i podawane jest w miseczce, a w drugiej ryż. Są też dodatki nam nieznane lub mniej znane, np. kawałki bambusa lub imbiru (odmiana galangal), liście kaffiru czy limonki, czy zielone bakłażany. Prawdziwe tajskie curry zjecie oczywiście na wycieczce do Tajlandii z biurem podróży Ex Oriente Lux pod nazwą: Szlakiem Stolic Syjamu i Plemion Górskich.

Dodatki w postaci warzyw są zaś rozmaite, np. dynia, papryka, tajskie chili, bazylia, bataty, groszek, kapusta pekińska itd. Miłośnikom curry przypadnie też do gustu każda zupa na bazie mleka kokosowego.

Jeśli wolimy łagodniejsze smaki, zamówmy lepiej czerwone lub żółte curry. Żółte jest zwykle aksamitne, pełne aromatu oraz smaku, ze słodką nutą orzechów. Miłośnicy curry cenią sobie także to, że potrawa w każdym miejscu smakuje inaczej! Wynika to z konsystencji i ilości mleka kokosowego, przypraw, dodatków, ale i doświadczenia kucharza. Można codziennie zamawiać curry i odkrywać nowe rejony! Nawet ryż każdy kucharz przyrządza inaczej.

(KKw, fot. huahommag / pixabay)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *