Co zjeść w Afryce?

Kuchnia Afryki nie jest wyszukana i nie będzie to kulinarny raj dla smakoszy – jest prosta i pożywna. Mimo to warto wiedzieć, co można i co warto tu zjeść – oto kilka naszych wskazówek.
Przede wszystkim kuchnia afrykańska przekracza granice i jest trudna do określenia, ujęcia w jakichś ramach, nie jest łatwa do scharakteryzowania. Sama Afryka to ogromny obszar, nic zatem dziwnego, że ciężko o typowe dania dla całego kontynentu. Na tak rozległej powierzchni wielość kuchni, tradycji i smaków w zasadzie nie powinien nikogo dziwić.
Afryka jest multikulturowa – to kultura wielu krajów i narodów, co widać m.in. także w jej kuchni. Na pewno często spotykane i jadane są m.in. bataty, czyli słodkie ziemniaki, banany, kokosy oraz melony, a także fasola, maniok, sorgo i proso. W Afryce żyje tak wiele różnych plemion, a każda grupa etniczna ma inne tradycje, również kulinarne. Mimo to raczej nie zalicza się jej do łagodnych.
Pod względem kuchni Afrykę można podzielić na dwie części – najbliżej Europy, czyli zachodnią, a także część wschodnią. Im bliżej Azji, w kuchni przeważa orient. Bardzo afrykańska jest zaś kuchnia np. Kenii, Madagaskaru czy Wybrzeża Kości Słoniowej. Warto spróbować ugali, gęstej potrawy z kaszki kukurydzianej, pasty harissy na bazie czerwonych papryczek, gari apku z manioku, ryb, gęstej zupy z fufu, placków z mąki kukurydzianej, a nawet suszonego mięsa… strusia!

KKw,fot.buffetcrush/Pixabay

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *